Ratha-yātrā Szekérfesztivál 2019

Jóga | Mantra | India

2019. június 29., 10 óra - Széchenyi tér 9. A Magyar Tudományos Akadémia előtti köztéri parkoló | 13 óra - Városliget

Hátralévő idő:


Budapest legszínesebb indiai karneválja az Andrássy úton át a Városligetig.

Tégy velünk egy túrát `Indiában`, légy az élmény részese!

A Szekérfesztivál a hinduk egyik legnagyobb ünnepe. A szent zarándoklatok egy különleges formája, a mozgást, az utazást, a haladást fejezi ki a célod felé. A parádén egyszerre több száz énekes, több ezer zenész és táncos vesz részt, miközben a szekéren folyamatosan különleges ételajánlási rítusokat végeznek az Univerzum Urának. A Ratha-yātrā a legvidámabb felvonulás, a testi, anyagi nehézségeken való felülemelkedés, a lelki hazaérkezés ünnepe. A pillanat, amikor kilépsz a komfortzónádból, hogy olyan élményekkel gazdagodj, amikről előtte még csak nem is hallottál.

Tarts velünk a lélek nyelvén át az ősi Indiába!

Június 29-én, szombaton 25. alkalommal kerül megrendezésre a Szekérfesztivál Budapesten. A fesztivál nemcsak a kultúra követőinek szól, hanem mindenki számára nyitott, bárki részt vehet rajta vallási elköteleződéstől függetlenül. Ez az egyik legnagyobb és legismertebb indiai tematikájú szabadtéri fesztivál hazánkban. A délelőtti szekérhúzást estig tartó India Fesztivál követi majd a Városligetben, amely jó alkalom arra, hogy bepillantást nyerjünk a kultúra különlegességeibe, felidézzük a mesés Kelet atmoszféráját.

Az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát, nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. El tudsz képzelni egy ilyen világot? Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Évente egyszer egy gigantikus fesztivál kíséretében lementek a tengerhez, majd néhány hét után visszatértek szülővárosukba. Talán nem tudod, de ez volt a világ legősibb fesztiválja, és ez még ma is él.

A Szekérfesztivál a Ratha-yātrā nevű ősi hagyományt eleveníti fel évről évre, amely során Kṛṣṇa (Isten) egy különleges formája, az Univerzum Ura, akit Jagannāthanak (Dzsagannáth) hívnak utazik a szekéren, végig a városon, ének, zene és tánc kíséretében. Ilyen módon Isten az emberek közé látogat, és találkozik szeretett híveivel. Jagannātha formája a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: nagy mosolygó arca az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül. A szekér húzása azt a törekvést szimbolizálja, ahogy az emberek szeretnének visszatérni Istenhez, a lelki világba, maguk mögött hagyva a materiális világ küzdelmekkel teli hétköznapjait, vagyis ez a hazatérés, a megérkezés ünnepe. A több ezer éves tradíció az indiai Puri városából származik. Itt több millió ember vesz részt az ünnepségen, amelyhez speciális énekek, dallamok, édességek, csemegék is tartoznak. A hagyomány szerint a szekér húzása, a részvétel, a közös éneklés, vagy ha apró ajándékokat viszünk a szekéren utazó Istenségnek (pl. gyümölcsöt, magvakat, virágot), jó szerencsével ajándékozza meg a résztvevőket, és megszabadítja az embert korábbi életének negatív hatásaitól, karmájától.

A Szekérfesztivál gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek a hétköznapok káoszában megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket.

A fesztiválszekér több európai országon keresztül vándorol, Budapestre is angliai, cseh és lengyel helyszínek érintésével érkezik. Hétről hétre más városban rendezik meg az ünnepet, és amerre csak a szekér halad, a fesztiválhangulat és a jókedv garantált.

Az idei fesztivál mottója: “egyszerűen boldogan”. Naponta olvashatunk arról, hogy a klímaváltozás hatalmas méreteket öltött, és Földünk számos régiójában komoly problémát okoznak az ebből fakadó természeti katasztrófák, rengeteg szenvedést okozva embertársainknak. Az a felgyorsult, városias és fogyasztói életmód vezetett ide, amelytől mégis nap mint nap a boldogságunkat reméljük. Az őrült élvezethajszolásnak azonban ritkán van eredménye. Szinte minden krisnás programon, beszélgetésen, előadáson kiderül, hogy az emberek túlhajtják, túldolgozzák magukat, olyan anyagi célokat kergetnek, amelyek elveszik értékes idejüket, függőségekkel, mentális és lelki problémákkal küzdenek, és a megszerzett anyagi javak csak elvétve teszik őket boldoggá. A boldogság megéléséhez sokszor éppen az egyszerűségre van szükség. A természetközeli életmód, az, hogy a testi örömök felett elsősorban a lelki, spirituális igényeinkre fordítunk figyelmet, a biztos receptje annak, hogy elégedettek legyünk! A tánc, az énekszó, a zene, az imádság, a belső önvaló megismerése, a közös étkezések, a nevetés, az együtt töltött minőségi idő, a közösség ereje és hogy magasabb lelki tartalommal is megtöltjük életünket, ezek a minden kultúrában egyetemes módon felellhető boldogságreceptek, amelyek hosszú élettel ajándékozzák meg az embert. De miért is feledkeztünk meg róla? A 2019-es Szekérfesztivál üzenete ezért az, hogy ne gondolkodd túl, ne agyalj, a boldogság jár mindenkinek. Csak kapcsolj ki, és add át magad a spirituális tapasztalatnak! 

Az ingyenes fesztivál által megismerheted az eredeti, érintetlen védikus-indiai kultúra szépségeit és tanításait. A Védák ugyanis korunk emberének és a Föld minden lakójának egyaránt hasznos bölcsességet képviselnek.

Az ősi India tudáskincsét tartalmazó Védák könyvei részletesen feltárják, hogy az ember hogyan lehet sikeres, hogyan vezesse úgy az életét, hogy az teljes legyen, és boldogsághoz vezessen. Ha magunkba innánk ezt a tudást, erre egyik lehetőségünk a jóga, amely testi és lelki szinten egyaránt hat. A jóga kifejezés már önmagában is "összekapcsolódást" jelent. A másik a mantra, amivel az elmét hangolni lehet, egy hangszerhez hasonlóan. Vagyis ami a zavarodott, rohanó állapotban is a tiszta döntések szemüvegét adja neked.

A rendezvényen ezért kiemelt jelentőséget kap majd a legfontosabb indiai jógaszentírás, a Bhagavad-gītā is. Továbbá kiváló alternatívát kínál a káros szenvedélyektől mentes, vidám kikapcsolódásra.

Ne feledd: a boldogság belülről fakad! Gyere és kapcsolódj be a Föld legősibb fesztiváljába! Légy részese egy olyan élménynek, ami teljesen megváltoztatja az életed!

A Szekérfesztivál június 29-én, szombaton, 10 órakor kezdődik. A menet a Magyar Tudományos Akadémia előtti köztéri parkolóból (V. Széchenyi tér 9.) indul, zenészek, táncosok, énekesek, mutatványosok kíséretében, és 13 órára érkezik a Városligetbe. A csónakázó tó mellett estig tartó India Fesztivál várja a vendégeket. Itt a színpadi program keretében indiai zene, tánc, jógás programok és előadások, a környező sátrakban pedig kérdezz-felelet, örömzene, workshopok, klubprogramok, vegán ételek, hennafestés, gyerekprogramok, indiai kirakodóvásár, este 18:00-20:00-ig pedig Reggae Kīrtan Party Jam várja a bulizni vágyókat.


Fotó: Kocsány Kornél


Színpadi program

Az ünnepélyes felvonulás után 13 órától 20 óráig színpadi műsorral várunk Benneteket a Városligetben.

A színpadon a megnyitót követően előadásokat hallhattok a védikus filozófiáról, lesz hatha- és acro-jóga bemutató, különféle tradicionális indiai templomi táncok, indiai zenei bemutató, este pedig vidám mantra-jóga koncertekkel készülünk Nektek. Tartsatok velünk!

Találkozzunk szombaton!

13:00 Vendégek köszöntése: Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, a rendezvény főszervezője

13:05 Ünnepélyes megnyitó: Őexcellenciája Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete

13:20 A Ratha-Yātrā 25 éve - Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, a rendezvény főszervezője

13:30 Valódi boldogság, mint a lényünk elválaszthatatlan része - Śivarāma Swami, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége vezető lelkészének előadása

14:00 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés Jitendriya Dāsa vezetésével, Śrī Jagannāthāṣṭaka

14:25 Béka a kútban címmel, színpadi előadás, Īśvara-Kṛṣṇa Dāsa és Vinītā Devī Dāsī

14:30 Indiai zene gyerekek előadásában: a Budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ diákjai

14:45 Indiai tánc show mṛdaṅga dob kísérettel - a Budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ tanulóinak előadása

15:00 Indiai tánc - a Gaura-Vani Dance Group Bharatanatyam előadása

15:15 A szokatlan falu, színpadi előadás, Īśvara-Kṛṣṇa Dāsa és Vinītā Devī Dāsī szereplésével

15:20 Jógabemutató a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hallgatóinak részvételével

15:45 Elme fájdalomcsillapítás - a Bhagavad-gītā praktikus bölcsessége, Līlā Śuka Dāsa, vaiṣṇava szerzetes előadása

16:15 A „fuldokló”, színpadi előadás, Hari-Nārāyaṇa Dāsa és Vinītā Devī Dāsī szereplésével

16:20 Indiai tánc - a Gaura-Vani Dance Group Odisszi előadása

16:30 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés

16:50 Indiai tánc - a Gaura-Vani Dance Group modern stílusú előadása

17:00 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés

17:30 Tombola

18:00 Bottah Rankin & Riddhiman Mantra Sound System zenekar Reggae Mantra koncert.
Programok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sátrában:


13:30
A hagyományos jógaiskolák közös vonása – BAKAJA ZOLTÁN (Śjāmasundara Dāsa)

14:30
A viselkedés művészete, avagy úton a lelki felemelkedés felé – DR. TÓTH-SOMA LÁSZLÓ (Gaura Kṛṣṇa Dāsa)

15:30
"Mindenki minden tekintetben az Én utamat járja" – RÁTKAI GERGŐ (Gaurasundara Kṛpāmoya Dāsa)

16:00-16:45
Az önvaló titkos tudománya – REGŐCI GYÖNGYVÉR


(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)

 

Vegán ajándékok Jagannāthának 

Egy indiai tradíció szerint a vendégeket mindig királyként kell megvendégelni. Ha viszont vendégként fesztiválra, az Úr templomába vagy egy szent helyre látogatunk, vihetünk ajándékokat vagy adományt.

A Szekérfesztivál alkalmából ajándékokat vinni az Úrnak nagyon áldásos, kedvező cselekedet. Bárki hozhat vegán finomságokat, natúr, sótlan olajos magvakat, gyümölcsöket vagy virágokat – ezeket felajánlják a menet során az Univerzum Urának és Társainak. A felajánlott finomságokat a menet végén kiosztják a résztvevők között.

Bárki, aki a Szekérfesztivál napján gyümölcsöt, virágot, csemegéket hoz, nagy szolgálatot ajánl az Úr Jagannāthának. Minden más alkalommal az Úrnak való főzés, sütés során jóval nehezebb és szigorúbb sztenderdeknek kell megfelelnünk, de Istennek ez a különleges formája olyan kegyes, hogy ezen a napon elfogad minden olyan felajánlást, amit őszinte szeretettel, jószívvel készítenek és visznek Neki.

Ide kattintva rengeteg ilyen finomság receptjét találod!

Az adományokat feladni a szekérre a menet megindulása előtt lehetséges és célszerű, utána már körülményesebb. Mindazok, akik adományt visznek a Szekérkarneválra, ún. Mahapraszádam-jegyet kapnak, melyet később beválthatnak az oltáron felajánlott finomságokra a Városligetben, az erre a célra kialakított sátorban.
Az Úr szekerének húzása

Az Urat azzal is nagyon szépen lehet szolgálni, ha eljössz a fesztiválra, és énekkel, tánccal, illetve szekerének húzásával segíted a menet haladását. A kötelek húzása nagy áldással jár az emberek számára, mert megszabadít minden bűnös visszahatástól, rossz karmától, amelyet esetleges rossz tetteink elkövetésével halmoztunk fel.

A tradíció háttereIndradyumna király története

A Szekérfesztivál során az Úr Jagannāthát, vagyis az Univerzum Urát és testvéreit imádják és hordozzák körbe a városban, akik valójában megfelelnek a Vṛndāvana faluban nevelkedett Úr Kṛṣṇának, Balarāmának és húguknak, Subhadrānak. Kṛṣṇa e formája, az Univerzum Ura egy, a Dvāpara-yugában, egy korábbi történeti korban élt király, Indradyumna hívására jelent meg ebben a világban.
Tovább olvasom >>


Caitanya korában

Több ezer évvel később, Śrī Caitanya Mahāprabhu, aki Kṛṣṇa XV. századi megjelenési formája, ellátogatott Jagannātha Puriba. Amikor a templomban először megpillantotta az Univerzum Urát, összeesett előtte. Caitanya Mahāprabhu idejében az Úr Jagannātha formáját már nem látogathatta akárki, csak a hindu születésűek. Az Úr Caitanya ellenezte ezt, s ennek jeleként naponta látogatta házukban azokat a hívőket, akik muzulmán származásúak voltak vagy a muzulmán uralkodó szolgálatában álltak – így a tisztaszívű, példás bhaktákat, Sanātana és Rūpa Gosvāmīt, vagy Haridāsa Ṭhākurát.
Tovább olvasom >>Az első Ratha-yātrā fesztiválok nyugaton

A Szekérfesztivált Śrīla Prabhupāda, a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapítója idejében már több helyszínen is megrendezték Indiában. Prabhupāda már kiskorában is szeretett volna eljutni Puriba, az eredeti fesztiválhelyszínre, ám végül falujának lakosait buzdította arra, rendezzék meg helyben is az ünnepi menetet. Az Urakat azonban nem volt min utaztatni, s a ragyogó terv úgy tűnt, meghiúsul. A kis Abhay Caran (Prabhupāda gyermekkori neve) nagyon szomorú volt, ám találkozott egy idős asszonnyal, aki hogy a kedvébe járjon, kedvesen neki ajándékozta a saját kis szekerét, így az ifjú belekezdhetett a fesztivál megszervezésébe társaival. Az Urak ugyan egy, és nem három szekéren utaztak, de megkezdődhetett a menet. A felnőttek, így Prabhupāda szülei is, látva a falubeli gyermekek eltökéltségét, segítettek megszervezni a Ratha-yātrát, vagyis a szekerek menetét. Finom ételeket főztek az Uraknak és a kocsit is feldíszítették a nagy alkalomra. Śrīla Prabhupāda, amikor majd’ 70 éves korában Amerikába utazott, hogy elterjessze a Krisna-tudatos mozgalmat, elhozta a Szekérfesztivál ősi hagyományát is Nyugatra, a felvonulás legfontosabb tradicionális elemeit bemutatva, hogy mindannyian emlékezhessünk Kṛṣṇa kedvteléseire. Az első Indián kívüli Szekérfesztivált 1967-ben rendezték meg San Franciscoban. Azóta a világ legtöbb nagyvárosában, mintegy 500 Kṛṣṇa-központ közelében évről évre megtartják az ünnepséget a nyári hónapokban, az eredeti, Puriban lezajló fesztivállal megközelítőleg egy időben.

Puriban mind a mai napig, 16 nappal a Szekérfesztivál előtt megrendezik a Snāna-yātrāt, amikor megfürdetik és újrafestik az Urakat. A Ratha-yātrára már új pompával érkeznek. Indradyumna királynak köszönhetően az Univerzum Ura imádható formában jelent meg az anyagi világban. A mūrtiforma által képesek vagyunk szolgálni az Istenség Legfelsőbb Személyiségét. Caitanya Mahāprabhunak köszönhetően elmerülhetünk Kṛṣṇa legbensőségesebb kedvteléseinek hangulatában, s megtisztíthatjuk szívünk templomát a Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare Hare Rāma Hare Rāma Rāma Rāma Hare Hare - hangvibrációval. Śrīla Prabhupādának köszönhetően pedig ez az ősi hagyomány eljutott nyugatra, Indián kívülre is, így már a világ számos pontján szolgálhatjuk évről évre az Univerzum Urát énekkel, tánccal, díszekkel, finom ételekkel. Nem létezik tökéletesebb folyamat, mint az Úr odaadó szolgálatában való részvétel, amely által egyszerre foglalhatjuk le testünket és elménket, és amely által megszabadulhatunk az anyagi létezés terheitől, a félelmektől és szenvedésektől.

Vissza az elejére >>A Szekérfesztivál Budapestre érkezik

1993-at írunk. Egy verőfényes nyári napon a verőcemarosi kempingben 80-100 Krisna-hívő egy falusi szekeret húz énekelve és táncolva egy vidám ünnepségen. Habár a szekér csak igen szerény kényelmi lehetőségeket kínál, és az út is kissé döcögős, az Univerzum Ura és testvérei kegyesen elfogadják híveik invitálását e rövid utazásra. Ez volt az első alkalom, amikor Magyarországon is megrendezték a Szekérfesztivált Kṛṣṇa örömére, és a jelenlévők, valamint minden honfitársuk áldására. Az ünnep és táborozás nagyon jó hangulatban telt, ami Jagannāthát is bizonyára elégedetté tette. Ez már csak azért is valószínű, mert a következő évben már a hatalmas, kupolás szekerén utazott végig Budapest egyik legismertebb útcáján, a Rákóczi úton. Ez a szekér Londonból érkezett és számos európai országban szállítja Jagannātha és a testvérei mūrtiját. Az Urak ezután minden évben már csak ezen a szekéren voltak hajlandóak utazni.

Az évek során azonban az útvonal megváltozott. Sokáig a Köztársaság térről a Tabánig vonult a menet, azonban a Tabán kellemes természeti környezetét - az ott folyó építkezési munkálatok miatt - a Vörösmarty tér utcaköveire cseréltük. 2016-ben azonban ismét zöld gyepes, sokak által látogatott helyszínre érkezhet a menet, a Városligetbe. A vendégek itt szemtől szemben állhatnak az Univerzum Urával, aki különleges kegyéből az utcákra ment, hogy visszahívja lelki hazájába az Univerzum minden élőlényét.
Vissza az elejére >>
Letöltés (MP3)

This is Soul Kirtan - Hare Krishna Mantra
(09:06, 21.8 MB)

Kirtaniyas - Nitai Gauranga feat MC Yogi - Festival of Colors
(05:03, 12.1 MB)

Prayers to Lord Jagannath - Kadacit Kalindi Tata Vipina
(14:17, 34.3 MB)
Festival of Chariots in Budapest

The Festival of Chariots is a traditional festival, originating in the ancient city of Puri in India. Today this festival is held in many major cities across the world just as New York, London, or Rome. The Festival of Chariots Budapest will be organised on Saturday, 29 June 2019. The procession will start from Széchenyi square 9. (Public parking in front of the Hungarian Academy of Sciences) at 10am. The festive procession is expected to arrive at the City Park at about 13:00 where a rich stage programme will be held, including Indian music and dance, drama, presentations, children’s productions, yoga presentations (hatha yoga, astanga yoga, acro-yoga), lectures on self-sustenance and self-assessment; whereas at the stalls one can get delightful pure vegetarian and vegan food. There will be a colourful Indian bazaar as well. The festival celebrates an invitation to the Lord of the Universe, Jagannatha to enter our hearts. Therefore everyone is invited to bring presents for Krishna (vegan cakes, nuts and raisins, fruits and flowers) and to hand them over when the procession begins. These will be offered to Krishna on the chariot and will be distributed among the participants at the destination. Participation at the programme is free of charge and the experience unforgettable!

13:00 Welcoming guests: Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, Mistress of Ceremony

13:05 Opening speech by: His Excellency Kumar Tuhin, Ambassador of the Republic of India to Budapest

13:20 25 years of Ratha Yatra in Budapest - Nīlamaṇi Cakravartī Devī Dāsī, MC

13:30 Real Happiness as part anc parcel of our existence – lecture by Śivarāma Swami, spiritual leader of ISKCON Hungary

14:00 Kīrtan-yoga: congregational chanting of mantra, leader Jitendriya Dāsa : Śrī Jagannāthāṣṭaka

14:25 Frog in the well: a brief stage scene: Īśvara-Kṛṣṇa Dāsa and Vinītā Devī Dāsī

14:30 Indian music performed by children: students of the Budapest Educational Centre

14:45 Indian dance show accompanied by mṛdaṅga drum: performed by students of the Budapest Educational Centre

15:00 Indian Bharatanatyam dance, performed by the Gaura-Vani Dance Group

15:15 The unusual village: a brief stage scene: Īśvara-Kṛṣṇa Dāsa and Vinītā Devī Dāsī

15:20 Yoga presentation by the students of the Bhaktivedanta College

15:45 Practical wisdom of the A Bhagavad-gītā: Mitigating the mental pain - Līlā Śuka Dāsa, Vaiṣṇava monk

16:15 The drowning: brief stage scene performed by Hari-Nārāyaṇa Dāsa and Vinītā Devī Dāsī

16:20 Indian Odissi dance performed by the Gaura-Vani Dance Group

16:30 Kīrtan-yoga: congregational mantra chanting

16:50 Indian modern style dance performed by the Gaura-Vani Dance Group

17:00 Kīrtan-yoga: congregational mantra chanting

18:00 Bottah Rankin & Riddhiman Mantra Sound System Band: Reggae Mantra concert


On the occasion of the Festival of Chariots (Ratha Yatra) we also celebrate the World Yoga Day. During the festival we can participate in a number of yoga programmes and can get a deeper understanding of the art and technique of yoga and mantra meditation.
Kapcsolat

Főszervező:
Nilamani Csakravarti Dászi
+36 30 530 6371
Sajtókapcsolatok:
Fodor Kata
+36 30 336 7171

HíRLEVÉL FELIRATKOZÁS

* a mezők kitöltése szükséges