Klímagyilkos tehéntartás – valóban ártalmas a Földre?

Hogyan lehetséges, hogy a Krisna-tudatos, védikus civilizáció tehénvédelmi tevékenysége és tehéntartása környezetbarátnak minősül miközben a klímaváltozásért leginkább a tehenek által kibocsátott metángázok felelősek???

A  tehenek metán-kibocsátása valójában mennyiben felelős a globális felmelegedésért? Befolyásolja-e a tehenek metánkibocsátást, hogy füvet legelnek, vagy pedig tápot kapnak? Ha pedig a védikus kultúrában olyan sok tehén volt, akkor hogyhogy nem lyukadt ki rögtön az ózonpajzs, és a lyukon nem zuhant ki az egész védikus civilizáció az űrbe?

Kiakasztó, hogy egyáltalán felmerül, de a sajtóban, pontosabban a napi e-médiában rendre előkerül, mint valami bombasztikus felfedezés: a tehén-puki volna felelős az üvegházhatásért – mert valóban, egy nap egy átlagos méretű tehén 100-120 liter metánt ereget a légtérbe, ami 23-szor nagyobb hőelnyeléssel (üvegházhatással) bír, mint a szén-dioxid.

Emiatt azután az USA által kibocsátott üvegházhatású gázok emissziójának jelentős részéért a teheneket teszik felelőssé, Új-Zéland esetében ez az érték 90% (ott 45 millió juh, és 8 millió szarvasmarha él – és hal – az állattenyésztő telepeken), Nagy-Britanniában ez 26%.

Mindez vajon tényleg a szerencsétlen állatok testének természetes működése miatt van így?

Most elhanyagolva azt a korántsem mellékes tényt, hogy az emberek szaporították el őket ilyen hallatlan mértékben…

A kutatások azt mutatják, hogy a degenerált takarmányozásimódszerek okozzák ezt az óriási metán-képződést. A szerencsétlen állatokat ugyanis ma már alig legeltetik, leginkább takarmányokkal hizlalják, illetve késztetik erőltetett tejtermelésre (amitől 3-4 év alatt ki is égnek, ezután mindenki megy a vágóhídra.).

Kimutatták, hogy a legeltetéses állattartás 40-50, sőt egyes helyeken akár 80%-kal kevesebb metán termelését okozza a tehenek belében és gyomraiban- vagyis a hagyományos tehéntartás nem volt ennyire káros a légkörre.

Ha pedig lombszénával (is) táplálják őket (amit a magyar paraszti kultúrában élők tettek évszázadokon át, az év jelentős részében), akkor a tannin, csersavak miatt mindössze 16%-át termelik a tehenek annak, amit a szóján-abrakon-vitaminokon tengődő istállólakó társaik.

Semmiképpen sem a tehenek a valódi ok, itt is az emberi mohóság, és a népesség túlnyomó többségének brutalitásra való hajlama a legfőbb tényező, amely végett – különösen a húsukért tartott óriási tehéntelepek felelősek – a metántermelés gyakorlatilag a klímaváltozás éllovasává vált.

Szakértő: Kun András, Öko-völgy

"Amíg az emberi társadalom továbbra is engedi a tehenek rendszeres levágását a vágóhídon, nem lehet szó békéről és jómódról."
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada