Ratha-yatra Szekérfesztivál 2019

Jóga | Mantra | India

2019. június 29., 10 óra - Széchenyi tér 9. A Magyar Tudományos Akadémia előtti köztéri parkoló | 13 óra - Városliget

Hátralévő idő:


A lelki világban minden szó egy ének, minden lépés tánc és minden nap fesztivál van! Ilyen lesz a Szekérfesztivál június 29-én, szombaton. Jóga, mantra, India - tarts velünk a lélek nyelvén át az ősi Indiába!

Amikor újra befizetted az összes számlát, bevásároltál, megrendelted a munkádhoz szükséges dolgokat, beiratkoztál a nyelviskolába, és azon agyalsz, mit tanulj legközelebb, hogyan fejleszd magad tovább, és közben zsong az agyad a sok elintéznivalótól, akkor valójában semmi másra nem törekszel, csak hogy versenyképes maradj. Ha Darwin evolúcióelmélete igaz, akkor csak az erősebb maradhat fenn, és bármilyen kegyetlen is, de életed végéig hajtanod kell, máskülönben lesodornak a pályáról. De mi van akkor, ha ez a szemlélet csak a gazdaság, a fogyasztás és egy olyan világ érdekeit szolgálja, amely megfeledkezik az emberek valódi szükségleteiről? Amely elfeledkezik arról, hogy az ember nem holmi robot, hanem egy lélek, amely az örök boldogságot kutatja?

A valódi belső elégedettséghez és örömhöz valójában nem kell semmi. Nincsenek anyagi vagy tárgyi feltételei, csupán a szemüvegeden múlik a dolog, amin át szemléled a világot. Néha annyira túlterheltek vagyunk, hogy szerekre és új élményekre van szükségünk ahhoz, hogy feloldódjunk és ellazítsuk magunkat, ám ezzel csak a megemelt ingerküszöbünket akarjuk kiszolgálni. A boldogságot ugyanis nem lehet megtalálni a forrásától távol. A gyökerénél kell keresni.

Az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát, nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. El tudsz képzelni egy ilyen világot? Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Évente egyszer egy gigantikus fesztivál kíséretében lementek a tengerhez, majd néhány hét után visszatértek szülővárosukba. Talán nem tudod, de ez volt a világ legősibb fesztiválja és ez még ma is él.

A Ratha yátrá kifejezés szó szerint azt jelenti: szekér és fesztivál. És itt nem is annyira a szekér a lényeg, hanem aki rajta utazik, ez pedig Isten egy különlegesen ábrázolt formája, az Univerzum Ura, akit Dzsagannáthának hívnak. Dzsagannáth formája a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: egy nagy mosolygó arcot láthatsz belőle, aki az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül. A Szekérfesztivál egy gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek a hétköznapok káoszában teljesen megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket. Ez nem egy olyan kapcsolat, ami egyszer csak valami rossz periódusban véget ér… Ezen a fesztiválon egy szekéren ülve még ki is jön az emberek közé. Mi történik ilyenkor? Ez az ünnep a találkozás pillanata, a felismerés és a gyökerekhez való visszatérés öröme. Mind együtt vagyunk, énekelünk, táncolunk - ez az az élmény, amikor nem hiányzik semmi.

Az ősi India tudáskincsét tartalmazó Védák könyvei részletesen feltárják, hogy az ember hogyan lehet sikeres, hogyan vezesse úgy az életét, hogy az teljes legyen, és boldogsághoz vezessen. Ha magunkba innánk ezt a tudást, erre egyik lehetőségünk a jóga, amely testi és lelki szinten egyaránt hat. A jóga kifejezés már önmagában is "összekapcsolódást" jelent. A másik a mantra, amivel az elmét hangolni lehet, egy hangszerhez hasonlóan. Vagyis ami a zavarodott, rohanó állapotban is a tiszta döntések szemüvegét adja neked.

Ne feledd: a boldogság belülről fakad! Gyere és kapcsolódj be a Föld legősibb fesztiváljába, légy részese egy olyan élménynek, ami teljesen megváltoztatja az életed!

A Szekérfesztivál június 29-én, szombaton, 10 órakor a Magyar Tudományos Akadémia előtti köztéri parkolóból (Széchenyi tér 9.) indul, zenészek, táncosok, énekesek, mutatványosok kíséretében, és 13 órára érkezik a Városligetbe. Itt színpadi programok, koncertek, előadások, mennyei vegetáriánus ételek, hennafestés, gyerekprogramok, filozófiai beszélgetések és indiai kirakodóvásár vár egészen este 8 óráig.

Bővebben: http://krisna.hu/szekerfesztival/


Fotó: Kocsány Kornél


Színpadi program

Az ünnepélyes felvonulás után 13 órától 21 óráig színpadi műsorral várunk Benneteket a Városligetben.

A színpadon a megnyitót követően előadásokat hallhattok a védikus filozófiáról, lesz hatha- és acro-jóga bemutató, különféle tradicionális indiai templomi táncok, indiai zenei bemutató, este pedig vidám mantra-jóga koncertekkel készülünk Nektek. Tartsatok velünk!

Találkozzunk szombaton!Programok a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sátrában:


13:30
A hagyományos jógaiskolák közös vonása – BAKAJA ZOLTÁN (Sjámaszundara Dásza)

14:30
A viselkedés művészete, avagy úton a lelki felemelkedés felé – DR. TÓTH-SOMA LÁSZLÓ (Gaura Krisna Dásza)

15:30
"Mindenki minden tekintetben az Én utamat járja" – RÁTKAI GERGŐ (Gauraszundara Kripámója Dásza)

16:00-16:45
Az önvaló titkos tudománya – REGŐCI GYÖNGYVÉR


(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)

 

Vegán ajándékok Dzsagannáthnak

Egy indiai tradíció szerint a vendégeket mindig királyként kell megvendégelni. Ha viszont vendégként fesztiválra, az Úr templomába vagy egy szent helyre látogatunk vihetünk ajándékokat vagy adományt.

A Szekérfesztivál alkalmából ajándékokat vinni az Úrnak nagyon áldásos, kedvező cselekedet. Bárki hozhat vegán finomságokat, natúr, sótlan olajos magvakat, gyümölcsöket vagy virágokat – ezeket felajánlják a menet során az Univerzum Urának és Társainak. A felajánlott finomságokat a menet végén kiosztják a résztvevők között.

Bárki, aki a Szekérfesztivál napján gyümölcsöt, virágot, édességet, más finomságot, hidegen gyúrt finomságokat, vagy sütött édességeket, könnyű csemegéket hoz, nagy szolgálatot ajánl az Úr Dzsagannáthnak. Minden más alkalommal az Úrnak főzni, sütni jóval nehezebb és szigorúbb sztenderdeknek kell megfelelnünk, de Istennek ez a különleges formája olyan kegyes, hogy ezen a napon elfogad minden olyan felajánlást, amit őszinte szeretettel, jószívvel készítenek és visznek Neki.

Ide kattintva rengeteg ilyen finomság receptjét találod!

Az adományokat feladni a szekérre a menet megindulása előtt lehetséges és célszerű, utána már körülményesebb. Mindazok, akik adományt visznek a Szekérkarneválra, ún. Mahapraszádam-jegyet kapnak, melyet később beválthatnak az oltáron felajánlott finomságokra a Városligetben, az erre a célra kialakított sátorban.
Az Úr szekerének húzása

Az Urat azzal is nagyon szépen lehet szolgálni, ha eljössz a fesztiválra, és énekkel, tánccal, illetve szekerének húzásával segíted a menet haladását. A kötelek húzása nagy áldással jár az emberek számára, mert megszabadít minden bűnös visszahatástól, rossz karmától, amelyet esetleges rossz tetteink elkövetésével halmoztunk fel.

A tradíció háttereIndradjumna király története

A Szekérfesztivál során az Úr Dzsgannáthát, vagyis az Univerzum Urát és testvéreit imádják és hordozzák körbe a városban, akik valójában megfelelnek a Vrindávana faluban nevelkedett Úr Krisnának, Balarámának és húguknak, Szubhadrának. Krisna e formája, az Univerzum Ura egy, a Dvápara-jugában, egy korábbi történeti korban élt király, Indradjumna hívására jelent meg ebben a világban.
Tovább olvasom >>


Csaitanja korában

Több ezer évvel később, Srí Csaintanja Maháprabhu, aki Krisna XV. századi megjelenési formája, ellátogatott Dzsagannátha Puriba. Amikor a templomban először megpillantotta az Univerzum Urát, összeesett előtte. Csaitanja Maháprabhu idejében az Úr Dzsagannátha formáját már nem látogathatta akárki, csak a hindu születésű személyek. Az Úr Csaitanja ellenezte ezt, s ennek jeleként naponta látogatta házukban azokat a hívőket, akik muzulmán származásúak voltak vagy a muzulmán uralkodó szolgálatában álltak – így a tisztaszívű, példás bhaktákat, Szanátana és Rúpa Goszvámít, vagy Haridásza Thákurát.
Tovább olvasom >>
Az első Rátha Játra fesztiválok nyugaton

A Szekérkarnevált Sríla Prabhupáda a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítója idejében már több helyszínen is megrendezték Indiában. Prabhupáda már ifjú korában szeretett volna eljutni Puriba, az eredeti fesztiválhelyszínre, ám végül falujának lakosait buzdította arra, rendezzék meg helyben is az ünnepi menetet. Az Urakat azonban nem volt min utaztatni, s a ragyogó terv úgy tűnt, meghiúsul. A kis Abhaj Csaran (Prabhupáda gyermekkori neve) nagyon szomorú volt, ám találkozott egy idős asszonnyal, aki hogy a kedvébe járjon, kedvesen neki ajándékozta a saját kis szekerét, így az ifjú belekezdhetett a fesztivál megszervezésébe társaival. Az Urak ugyan egy, és nem három szekéren utaztak, de megkezdődhetett a menet. A felnőttek, így Prabhupáda szülei is, látva a falubeli gyermekek eltökéltségét, segítettek megszervezni a Ratha Játrát, vagyis a szekerek menetét. Finom ételeket főztek az Uraknak és a kocsit is feldíszítették a nagy alkalomra. Sríla Prabhupáda, amikor majd’ 70 éves korában Amerikába utazott, hogy elterjessze a Krisna-tudatos mozgalmat, elhozta a Szekérkarnevál ősi hagyományát is Nyugatra, a felvonulás legfontosabb tradicionális elemeit bemutatva, hogy mindannyian emlékezhessünk Krisna kedvteléseire. Az első Indián kívüli Szekérkarnevált 1967-ben rendezték meg San Franciscoban. Azóta a világ legtöbb nagyvárosában, mintegy 500 Krisna-központ közelében évről évre megtartják az ünnepséget a nyári hónapokban, az eredeti, Puriban lezajló fesztivállal megközelítőleg egy időben.

Puriban mind a mai napig, 16 nappal a Szekérkarnevál előtt megrendezik a Sznána-játrát, amikor megfürdetik és újrafestik az Urakat. A Ratha Játrára már új pompával érkeznek. Indradjumna királynak köszönhetően az Univerzum Ura imádható formában jelent meg az anyagi világban. A múrtiforma által képesek vagyunk szolgálni az Istenség Legfelsőbb Személyiségét. Csaitanja Maháprabhunak köszönhetően elmerülhetünk Krisna legbensőségesebb kedvteléseinek hangulatában, s megtisztíthatjuk szívünk templomát a Haré Krisna Haré Krisna Krisna Krisna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré - hangvibrációval. Sríla Prabhupádának köszönhetően pedig ez az ősi hagyomány eljutott nyugatra, Indián kívülre is, így már a világ számos pontján szolgálhatjuk évről évre az Univerzum Urát énekkel, tánccal, díszekkel, finom ételekkel. Nem létezik tökéletesebb folyamat, mint az Úr odaadó szolgálatában való részvétel, amely által egyszerre foglalhatjuk le testünket és elménket, és amely által megszabadulhatunk az anyagi létezés terheitől, a félelmektől és szenvedésektől.
Vissza az elejére >>A Szekérfesztivál Budapestre érkezik

1993-at írunk. Egy verőfényes nyári napon a verőcemarosi kempingben 80-100 Krisna-hívő egy falusi szekeret húz énekelve és táncolva egy vidám ünnepségen. Habár a szekér csak igen szerény kényelmi lehetőségeket kínál, és az út is kissé döcögős, az Unvierzum Ura és testvérei kegyesen elfogadták híveik invitálását e rövid utazásra. Ez volt az első alkalom, amikor Magyarországon is megrendezték a Szekérfesztivált Krisna örömére, és a jelenlévők, valamint minden honfitársuk áldására. Az ünnep és táborozás nagyon jó hangulatban telt, ami Dzsagannátha-át is bizonyára elégedetté tette. Ez már csak azért is valószínű, mert a következő évben már a hatalmas, kupolás szekerén utazott végig Budapest egyik legismertebb útvonalán, a Rákóczi úton. Ez a szekér Londonból érkezett és számos európai országban szállítja Dzsagannátha és a testvérei múrtiját. Az Urak ezután minden évben már csak ezen a szekéren voltak hajlandóak utazni.

Az évek során azonban az útvonal megváltozott. Sokáig a Köztársaság térről a Tabánig vonult a menet, azonban a Tabán kellemes természeti környezetét - az ott folyó építkezési munkálatok miatt - le kellett cserélni a Vörösmarty tér utcaköveire. 2016-ben azonban ismét zöld gyepes, mégis sokak által látogatott helyszínre érkezhet a menet. A vendégek itt szemtől szembe állhatnak az Univerzum Urával, aki különleges kegyéből az utcákra ment, hogy visszahívja lelki hazájába az Univerzum minden élőlényét.
Vissza az elejére >>
Letöltés (MP3)

This is Soul Kirtan - Hare Krishna Mantra
(09:06, 21.8 MB)

Kirtaniyas - Nitai Gauranga feat MC Yogi - Festival of Colors
(05:03, 12.1 MB)

Prayers to Lord Jagannath - Kadacit Kalindi Tata Vipina
(14:17, 34.3 MB)
Festival of Chariots in Budapest

The Festival of Chariots is a traditional festival, originating in the ancient city of Puri in India. Today this festival is held in many major cities across the world just as New York, London, or Rome. The Festival of Chariots Budapest will be organised on Saturday, 29 June 2019. The procession will start from Széchenyi square 9. (Public parking in front of the Hungarian Academy of Sciences) at 10am. The festive procession is expected to arrive at the City Park at about 13:00 where a rich stage programme will be held, including Indian music and dance, drama, presentations, children’s productions, yoga presentations (hatha yoga, astanga yoga, acro-yoga), lectures on self-sustenance and self-assessment; whereas at the stalls one can get delightful pure vegetarian and vegan food. There will be a colourful Indian bazaar as well. The festival celebrates an invitation to the Lord of the Universe, Jagannatha to enter our hearts. Therefore everyone is invited to bring presents for Krishna (vegan cakes, nuts and raisins, fruits and flowers) and to hand them over when the procession begins. These will be offered to Krishna on the chariot and will be distributed among the participants at the destination. Participation at the programme is free of charge and the experience unforgettable!

On the occasion of the Festival of Chariots (Ratha Yatra) we also celebrate the World Yoga Day. During the festival we can participate in a number of yoga programmes and can get a deeper understanding of the art and technique of yoga and mantra meditation.
Kapcsolat

Főszervező:
Nilamani Csakravarti Dászi
+36 30 530 6371
Sajtókapcsolatok:
Fodor Kata
+36 30 336 7171

HíRLEVÉL FELIRATKOZÁS

* a mezők kitöltése szükséges